Virtualizáció a felhőben

Felhő alapú kiszolgálás Windows Azure használatával

A felhő-számítástechnika, azaz a cloud computing lényege, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem az ő számítógépükön vagy szerverükön, hanem távoli kiszolgálókon egy mega-hoszter – jelen esetben a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft – adatközpontjaiban találhatók.

Nyitottság és számtalan lehetőség

Az Azure-ban nyílt forráskódú és közösségi fejlesztésben készült operációs rendszerek és szoftvermegoldások széles skálája telepíthető. Az Azure-ban a Linux-disztribúciók teljes skálája rendelkezésre áll, például az Ubuntu és a SUSE, megtalálható továbbá számos közösségi fejlesztésben készült alkalmazás – amire a Chef, a Puppet és a Docker kiváló példa –, valamint egyéb termékek, mint az Oracle Database és az Oracle WebLogic Server. Az Azure nyitott, és számtalan lehetőséget kínál.

Kisebb költség, nagyobb fokú agilitás

Legyen szó nagysebességű számításokról, gyors fejlesztési és tesztelési feladatokról, egy-egy rendszer gyakori leállításáról és elindításáról, az Azure-ban üzemelő virtuális gépek bérleti díját percalapú elszámolással állapítjuk meg. Ez a Windows, a Linux, az Oracle, az SQL Server, de még a BizTalk esetén is igaz. Az automatikus méretezési funkció beállítható úgy is, hogy adott ütemezés szerint, vagy az üzemelő példányok által kifejtett processzorterhelés függvényében méretezze át a környezetet. Az infrastruktúrák és szoftverek elszámolási módja ügyfeleink igényeihez igazodik, nem a sajátunkhoz!

Hibrid kapcsolatok

A virtuális hálózatok a felhasználók kezébe adják a hálózatok felügyeletének és konfigurálásának minden aspektusát, beleértve a hálózatok szegmentálását és a DNS-beli IP-címek meghatározását. Az Azure-beli virtuális gépek az interneten keresztül is biztonságos kapcsolatokat létesíthetnek egymással a védett virtuális magánhálózatokon (VPN-eken) keresztül, de az ExpressRoute szolgáltatással akár az internetet megkerülve, az AT&T, a Level 3, a BT, a TelecityGroup, a Verizon, az Equinix és más szolgáltatók hálózatán keresztül közvetlenül is összekapcsolódhatnak.