Szerverváltás 3 lépésben – webinár sorozat tartalma

7 október 2014
677 Views
Comments are off for this post

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban olyan IT szakembernek, akik üzemeltetnek Windows Server 2003, illetve Windows Server 2003 R2 alapú rendszereket. Emellett mindenkinek, akit érdekel, milyen előnyei vannak a legújabb generációs szervermegoldásoknak, illetve a Microsoft Azure felhőszolgáltatásnak.

Miért érdekes?

Mert 3 előadásban lépésről-lépésre vezetjük végig a szerverváltás folyamatán. Ezzel igyekszünk bosszúságoktól mentessé tenni a folyamatot. Előadásaink emellett arra is alkalmasak, hogy eldönthesse milyen platformra érdemes cserélnie régebbi rendszerét.

Ki az előadó?

Gál Tamás – Datacenter Technical Specialist Rendszermérnök, tréner, előadó, Active Directory MVP, a Microsoft Magyarország technológiai specialistája. 20 éve az informatikának él, szakterületei az adatközpont területen a virtualizáció, a szerver operációs rendszerek és a felhőszolgáltatások.

1. lépés: Ilyen volt – ilyen lesz.

A jelenlegi rendszer kockázatai és az áttérés előnyei.

Az első előadás fő témája a megváltozott helyzet. Elemezzük mi lesz a probléma, mi történik, mikor és hogyan, illetve bemutatjuk, hogy milyen fő áttérési irányokat különböztetünk meg. Emellett kiemeljük azokat a jelentős mérvű technikai, biztonsági és gazdaságossági előnyöket, amelyeket egy modern, a Windows Server 2003-as családnál legalább négy generációval frissebb operációs rendszer, a Windows Server 2012 R2 vagy a Microsoft felhőszolgáltatásai révén érhetünk el.

2. lépés: A szerverváltás lehetséges irányai és a folyamat megtervezése

Ez alkalommal már konkrétan az áttérés folyamatának első részleteire koncentrálunk. Ez tipikusan az aktuális szoftver és hardver környezetünk alapos felmérésével és az átállás kapcsán felmerült tervezési/priorizálási feladatokkal függ össze. Ezenkívül végigvesszük az egyszerűbb áttérési lehetőségeket (AD DS, DHCP/DNS, fájl- és printszerver, stb.), amelyek végcélja akár egy helyi, újabb fizikai vagy virtuális gépen futó operációs rendszer, akár a Microsoft felhőszolgáltatása, az Azure.

3. lépés: Az átállás végrehajtásának gyakorlati kérdései, migrációs lehetőségek, kompatibilitás.

2014. november 13., csütörtök, 14.00-15.00

A sorozat harmadik részében folytatódik a különböző és egyre bonyolultabb szerverek és szerepkörök migrációs lehetőségeinek bemutatása (webszerver, terminálszerver, alkalmazásszerverek, SQL/Sharepoint kiszolgáló és egyebek). Emellett terítékre kerülnek az alkalmazások mozgatásával kapcsolatos feladatok és lehetőségek, komoly hangsúlyt fektetve az alkalmazáskompatibilitás kérdéskörére is.

Gál Tamás – Datacenter Technical Specialist

43 éves rendszergazda, rendszermérnök, informatikai vezető, tréner, előadó. 2007-2011-ig a Microsoft Magyarország állományában, a TechNet program szakmai vezetőként, majd 2013 ősze óta adatközpont specialistaként tevékenykedik. Ebben a minőségében a hazai Microsoft konferenciák, események, webcastok és webinárok rendszeres előadója, offline és online szakmai anyagok és három szakkönyv szerzője. 2014-ben már 11. alkalommal nyerte el az MVP címet, amely Magyarországon és Közép Európában is egyedülálló teljesítménynek számít. 2011 nyara óta az IQSoft-John Bryce Oktatóközpont informatikai vezetője és egyben vezető trénere is.

20 éve oktat informatikát, az általános iskolától kezdve az egyetemekig, az európai informatikai versenyektől a professzionális Microsoft oktatóközpontokig terjed a tapasztalata. 1996 óta üzemeltet Windows szervereket, vállalkozása több cég informatikai rendszerének gazdája illetve konzultánsa, így az elmúlt 18 évben számtalan IT rendszert tervezett, épített és migrált. Kedvenc szakterületei közé tartozik az Active Directory, a Remote Desktop Services, a Hyper-V, a Windows Azure és a System Center termékek, plusz a béta szoftverek.